miércoles, 16 de abril de 2014

[Crònica] La ruta històrica de la Palma Republicana organitzada per Biciutat congrega a més de seixanta persones

  • La ruta històrica i cultural organitzada per Biciutat de Mallorca va congregar a més de seixanta persones.
  • L’itinerari va ser guiat per Joan Mas, historiador especialitzat en temes d’història contemporània de Mallorca i també autor del llibre “Palma en Bicicleta
Més de 60 persones es varen juntar el passat diumenge 13 d’abril amb motiu de la ruta organitzada per Biciutat de Mallorca conjuntament amb Associació per la Recuperació Memòria Històrica de Mallorca i Unitat Cívica per la República.

L’itinerari, de caire històric i cultural, va ser conduït per l’historiador Joan Mas el qual relatà diversos episodis de la I i II República espanyola a cada un dels indrets on es realitzaren aturades durant la ruta.
La cita coincidí amb el 83è aniversari de la proclamació de la II República Espanyola, una data que BICIUTAT considera molt important per tal de resaltar l’esperit democràtic i de llibertat que impulsà el naixement d’aquest període de la història del nostre país.

L’activitat fou valorada molt positivament per part dels assistents que gaudiren d’una agradable passejada que va unir esport, ciclisme urbà i història local.

- Plaça de Cort. Des del balcó de l’Ajuntament es va proclamar la II República a tots els ciutadans de Palma que s’hi congregaren entusiastes el 14 d’abril de 1931.
- Círculo Mallorquín, seu del club que aglutinava l’alta societat mallorquina de l’època. Actualment és la seu del Parlament de les Illes Balears.
- Plaça de la Reina, indret emblemàtic de Palma que ha viscut diversos canvis de nom des de que s’hi va ubicar un monument en honor de la reina Isabel II el 1860.
- Consolat de la Mar. Durant la II República fou la seu de l’Escola Normal de Mestres Femenina i del Museu Pedagògic. A partir del cop d’estat del 18 de juliol de 1936 es convertí en la Jefatura Provincial de la Falange. Actualment és la seu del Govern de les Illes Balears.
- Escola Jaume I. Durant la II República els governs progressistes donaren un fort impuls a l’educació pública. L’edifici es construí l’any 1935 i, en esclatar la Guerra Civil es convertí en quarter.
- Antiga seu del partit Falange Espanyola, ubicat
al carrer Ca’n Serra.
- Teatre Principal, fou el lloc de reunió dels grups polítics que elaboraren el projecte d’autonomia per a les Illes Balears.
- Casa del Poble. Centre cultural i sindical construït el 1924 i que va patir un atemptat feixista el 6 de juny de 1936.
- Colisseu Balear (plaça de Toros). Acollí els principals mítings polítics dels partis d’esquerres i dretes durant la República.
- Església de Santa Fe. Com a represàlia de l’atac feixista  la Casa del Poble, un grup de radicals d’esquerres saquejà aquest temple.
- Basílica de St. Francesc, lloc habitual dels funerals i cerimònies religioses de la dreta tradicionalista. El 18 de juliol de 1936, hores abans del cop d’estat, s’hi celebrà el funeral per José Calvo Sotelo, líder de la dreta espanyola asssassinat pocs dies abans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario